Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

You are not connected. Please login or register

Pejpus, Jezioro Czudzkie

Idź do strony : 1, 2, 3  Next

Go down  Wiadomość [Strona 1 z 3]

1Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 4:18 pm

Estonia

Estonia

Pejpus (est. Peipsi järv, ros. Чудское озеро)-jezioro na granicy między Estonią i Rosją. Wraz z jeziorami Ciepłym (est. Lämmijärv) oraz Pskowskim (est. Pihkva järv) tworzy jeden zbiornik o łącznej powierzchni 3 550 km². Łącznie ze wspomnianymi stanowi piąte pod względem wielkości jezioro Europy.

Właściwy Pejpus ma 2 670 km² powierzchni. Rozciągnięty południkowo mierzy 140 km długości, a w najszerszym miejscu ma 50 km szerokości. Lustro jego wody leży na wysokości około 30 m n.p.m. Średnia głębokość jeziora wynosi 8 metrów, a maksymalna nie przekracza 15 m. Zamarza od listopada do maja.

Chatka Estonii znajduje się na północy kraju, blisko jeziora. Typowa, chatka stylu holenderskiego. Sypialnia, kuchnia, ubikacja i salon. Cały dom jest z drewna... często przyjeżdża tu z kimś ale najczęściej sam, gdzie kąpie się, robi grilla i pije do bladego świtu.

2Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 4:33 pm

Estonia

Estonia

Estończyk niezbyt przepadał za upałami. Denerwowały go bardzo... postanowił się rozerwać na jeziorkiem w swoim ulubionym miejscu. Tak... Pejpus... ogólnie by dojechać tutaj można na dwa sposoby. Samochodem i pociągiem. Ed dojeżdżał różnie. Teraz przyjechał pociągiem. Ubrany jak turysta z dużą torbą czekał na pociąg z zagranicy, którym miała przyjechać jego ukochana kuzynka, Elizabeth.

3Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 4:46 pm

Go??

Gość

Pociąg dojechał na miejsce punktualnie, co ją bardzo zdziwiło gdy zawsze jeździła do Polski pociągi sie strasznie spóźniały w sumie u niej też nie było za dobrze, ale na pewno nie tak jak w Polsce. Wysiadła z pociągu, miała na sobie jasno zieloną zwiewną sukienkę, białe balerinki i przeciw słoneczne okulary wyglądała inaczej jak niż zwykle jakos tak ładniej i weselej - Ed! Kuzynku! - pomachała do niego i zaczęła iść w jego stronę, ciągnąć wielka czarna walizkę - myślałam że już nie dotrę - stoi przed nim- tak się cieszę - tuli go i głośno się śmieje, bardzo się cieszyła z tego spotkania tak dawno u nikogo nie była.

4Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 5:04 pm

Estonia

Estonia

Stał przez chwilę oglądając tablicę. Po chwili podskoczył. Ledwo ją poznał, wyglądała... cudownie. Wyściskał ją.
- Masz fantastyczny humorek kuzynko! - powiedział puszczając ją i przyglądając się z zaciekawieniem.
- To co? Ruszamy? - powiedział. Ed ruszył w las. Szli gdzieś około pięciu minut nim dotarli do domków letniskowych. Identycznych.
- Mój ma numerek 14... emmm 16..15.. 14! Jest! - powiedział i wskazał. Podlazł do drzwi otworzył, aż pięć zamków. Otworzył. W środku było no wiadomo pusto, ale w miarę schludnie. Wszedł do salonu.
- I jak? Telewizor, komputer... internet nawet mam! Ale no... mam jedną sypialnię... kurcze blade... - zamyślił się.

5Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 5:22 pm

Go??

Gość

Dobrze, ze ubrała buty na płaskim a nie jak na początku chciała ubrać super duże obcasy. Nie dała by rady iśc po lesie w takich butach, na pewno by sobie coś zrobiła, dobrze że w ostatniej chwili ubrała się normalnie tak jak zazwyczaj - jedną? - weszła do środka i sie rozejrzała - jakos damy sobie radę, tak myślę mogę spac na podłodze nic mi się nie stanie - weszła dalej i postawiła walizke pod ścianą - ładnie tu masz - jej to w sumie było obojętnie jak co wyglądało, ważne było to że jest dach nad głową- gdzie mogę sie rozpakować? Chciała bym się też odświeżyć, te pociągi sa okropne i ten upał okropność jakaś - westchnęła i poprawiła sukienkę - kleje się normalnie - zaśmiała się i znowu sie rozejrzała, zawsze musiała dokładnie obczaić każde miejsce.

6Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 5:31 pm

Estonia

Estonia

Zaczął się śmiać.
- Elu! - powiedział. Podszedł do kanapy, szarpnął za dźwignię i... otworzyło się powodując że kanapa wyglądało jak łóżko dwu-osobowe.
- Dużo miejsca będziesz miała... - zaśmiał się. Ah tak...
Wskazał na puste szafki. - Tutaj możesz włożyć ubrania... odświeżyć... łazięka jest po lewej stronie... - odparł. Sam polazł do sypialni, walnął walizki na łóżko i wróci do salonu. Podlazł do barku i zaczął grzebać.
- Taaak moje dzieci.. Ela! Chcesz drinka? - krzyknął do kuzynki, a ten już mieszał sok żurawinowy z wódką, żurawinową.

7Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 5:52 pm

Go??

Gość

- Wspaniale - spojrzała na kanapę i na niej usiadła - mięciutka, idealna, w sumie na podłodze tez dała bym sobie radę - wstała i podeszła do walizki - dobra później się rozpakuję, a prysznic zaraz, teraz chętnie sie napiję! - pojawiła sie obok niego, w końcu Ela nigdy nie odmawiała picia - wiesz, że z wielką przyjemnością się z tobą napiję - szczerzy się- dobrze, że jest tak ciepło idealna pogoda na kąpiel w jeziorze - zaśmiała się krótko- następnym razem pojedziemy do mnie nad Balaton, byłeś tam moze kiedyś? Największe jezioro u mnie i tak samo w Europie, traktuje je jak morze którego niestety nie mam - patrzy na to co robi.

8Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 6:17 pm

Estonia

Estonia

Zrobił drinka "ala żurawinowa" wręczył Eli.
- Balaton... wiem gdzie to ale nie byłem ale chętnie odwiedzę.No to... za co pijemy? Może za bezpieczny weekend? - zaśmiał się i wypił. Przesadził z alkoholem aż sam zasyczał dziwnie.
- Przesadziłem wybacz... - powiedział popijając sok. Porozglądał się.
- To co? Szykuj się i nad jezioro! powiedział wesoło porywać kąpielówki i ręcznik.

9Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 6:42 pm

Go??

Gość

Wzięła alkohol - tak niech będzie! - również wzniosła toast, napiła sie trochę - uh... -zakrztusiła się- no tak za mocne - wyszeptała - o kurde - tez wzięła sobie szybko sok i pije - tak mocne, przesadziłeś trochę - odstawiła szklankę z sokiem - jasne! - cieszy się jak dziecko- już lecę się ogarnąć - szuka w torbie potrzebnych rzeczy - daj mi chwilkę! Szybko się przebiorę! - weszła do łazienki, umyła się szybko, dobra idą nad wodę ale musiała się i tak umyć - nie - jęknęła cicho i spojrzała na swój strój, zamiast wziąć jedno częściowy strój to wzięła dwu częściowy błękitny strój, bardzo zła na siebie, ale co mogła zrobić ubrała się w to co miała owinęła się ręcznikiem i wyszła - jestem juz gotowa - powiedziała cicho i znowu zaczęła coś szperać w walizce - dobra mam wszystko to możemy iść - zarzuciła sobie na ramię wielką plażową torbę w której miała same potrzebne i mniej potrzebne rzeczy.

10Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 7:00 pm

Estonia

Estonia

Kiedy kuzynka się myła, Ed się błyskawicznie wskoczył w kąpielówki. Ale był problem. Trochę delikatnie z przodu były za ciasne ale co tam. Wziął potrzebne rzeczy i poprawiał majtki. Uśmiechnął się do Węgierki jak przyszła.
- Cudnie wyglądasz! Idziemy! - ubrał klapki i wziął plecak wyszli. Do plaży mieli nie daleko. Był słoneczne popołudnie i było dużo ludzi. Po znalezieniu miejsca, Ed rozłożył ręcznik.
- Trza się na smarować co? - powiedział wyjmując krem.

11Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 01, 2012 7:34 pm

Go??

Gość

Również rozłożyła ręcznik i sie rozejrzała, dokładnie patrzyła na wszystko i na wszystkich - tak trzeba, trzeba - wyciągnęła z torby krem do opalania i mu podała - proszę bardzo - uśmiechnęła się delikatnie i ściągnęła ręcznik, położyła go gdzieś - tylko się nie śmiej - jest w dwu częściowym stroju i uważa że jest gruba, to jest nie prawda, ale ona tak niestety sądzi - zapomniała stroju jedno częściowego, a dobra nie ważne - założyła okulary przeciwsłoneczne - ale razi to słońce, ale dobrze że taka pogoda- stoi wyprostowana i patrzy tak na wodę - no ślicznie!

12Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Sro Maj 02, 2012 4:15 pm

Estonia

Estonia

Wziął od niej krem dziękując, wylewnie i zaczął się smarować. Na ogół olewał to bo i tak się zawsze spiekł. Zresztą. Kiedy Kuzynka zaprezentowała się... no cóż... niezła z niej babeczka!
- Naprawdę nie wiem co ty chcesz... masz figurę idealną! - zakończył entuzjastyczniej. Po tym wskazał na niewielki markecik.
- Tam mają wszystko.. jak by coś byś chciała... nawet przystępne ceny... to co? Posmarować ci plecy czy co? - zapytał uprzejmie.

13Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Nie Maj 06, 2012 9:06 am

Go??

Gość

Jeszcze przez chwile patrzyła na jezioro, aż w końcu odwróciła się w jego stronę - jesteś miły zresztą tak jak zwykle - lekko się uśmiechnęła i poprawiła okulary - do idealnej figury to mi jeszcze daleko - ale już więcej nic nie mówiła na ten temat, nie przyjechała tu by ciągle narzekać i psuć innym humor. Spojrzała w stronę marketu - yhym... dobrze wiedzieć, ze tu jest coś takiego - uklękła na ręczniku tyłem do niego - o tam możesz je posmarować była bym ci wdzięczna - szybko spięła włosy w koczek by jej się tylko nie przykleiły do pleców, nie lubiła tego w sumie kto lubił - tylko tak dokładnie, zawsze szybko spiekę plecy i ramiona to jest koszmar - poprawiła jeszcze włosy- a ja inaczej niż na plecach to nie zasnę, nie ma nawet takiej opcji - lekko się skrzywiła, pamiętała jak raz zasnęła na słońcu, a później płakała z bólu, jak schodziła jej skóra i była lekko poparzona - uwielbiam słońce, ale zawsze boję się że się spalę to jest coś okropnego - lekko się wzdrygnęła.

14Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Nie Maj 06, 2012 3:29 pm

Estonia

Estonia

Pokiwał głową, wziął na rękę trochę kremu i powoli wcierał jej w plecy.
- Tak... najgorsze co można zrobić to porządne, przysmażenie się na słońcu...ja na przykład jak się upiłem zasnąłem na plaży. I jak się obudziłem... ehhh.... cały spalony. Skóra wręcz mi "płatami" schodziła. A kac okropny... -aż się wzdrygnął na samo wspomnienie. Wtarł dokładnie jej krem.
- Gotowe! - powiedział. - Uważaj na piasek itp. wiesz jak to bywa... - porozglądał się chwilkę i wyciągnął piwo w puszce.
- Trzymaj... - wręczył jej.

15Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Nie Maj 06, 2012 3:56 pm

Go??

Gość

Odwróciła się w jego stronę z szerokim uśmiechem - dziękuję Ed - patrzy na piwo - hm... no dobra daj - tez sie rozejrzała i wzięła piwo - ale tylko po jednym, jest słońce i w ogóle to miejsce publiczne a tak swoją droga nie chcę się upić i cała się spalić! - zrobiła wystraszoną miną, naprawdę się tego bała. Otworzyła piwo z cichym pss... i znowu się rozejrzała po czym parsknęła śmiechem - co ja wyprawiam? Zachowuję się jak dzieciak, a już mam tyle lat - znowu się zaśmiała - naprawdę ładnie tu masz, podoba mi sie i to nawet bardzo i do tego jeszcze taka pogoda, towarzystwo super! - pije po woli patrząc na jezioro.

16Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Pon Maj 07, 2012 6:14 pm

Estonia

Estonia

Uśmiechnął się do niej. Sam już popijał piwko.
- Co z tego że publiczne? Tutejsza straż graniczna i ochrona świetnie mnie zna. - puścił kuzynce oko. Parę razy owszem dostał mandat ale większości to upomnienia. Wziął sporego łyka i omal się nie udusił jak ją usłyszał.
- My jesteśmy młodzi! Hehe! No dobra ale piwo do obiadku... po za tym to jest cholernie słabe piwo... - dodał z uśmiechem. Kiedy usłyszał o jeziorze jakoś posmutniał.
- Tak. Jest pięknie... ale to symbol upadku... mojego... - dodał popijając.

17Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Wto Maj 08, 2012 3:20 pm

Go??

Gość

- Dobrze masz rację - usiadła normalnie na ręczniku, wyprostowała nogi i po wioli pije piwo - racja nie jest zbytni mocne - uśmiechnęła się szeroko - lepsze to niż jak byś miał mi tu z wódką wyskoczyć, tego bym nie przeżyła - ściągnęła okulary i spojrzała na niego - Ed, no przestań - pogłaskała go po ramieniu - to było dawno, po co to rozpamiętywać? Ja się tam staram zapominać o takich rzeczach, było minęło - odstawiła piwo i go przytuliła - wiem że to boli takie rzeczy zawsze bolą, ale co się stało to się nie odstanie - uśmiechnęła się do niego - a teraz proszę uśmiech tak jak wcześniej! Taka śliczna pogoda! Słonko świeci wszyscy szczęśliwi a ty mi tu smutasz, no nieee.

18Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Sro Maj 09, 2012 5:09 pm

Estonia

Estonia

Pokiwał dziwnie głową.
- No wiem kurde... - już miał powiedzieć ale odwzajemnił uścisk kuzynki. Na jego ustach pojawił się grymas. Nagle coś sobie przypomniał.
- Chodźmy do wody! - wziął Elizabeth za rękę i pobiegł z nią. Zatrzymał się przed jeziorem.
- Jadymy! - i wskoczył do wody. Kilkoro ludzi śmiało pływało ale było zimne. Ed wbił do połowy pasa zanurzył się i wyskoczył jak korek na brzeg.
- Zimniutka ale fajna! - opryskał Węgry śmiejąc się.

19Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Czw Maj 10, 2012 3:21 pm

Go??

Gość

Zdziwiona tą nagłą zmiana nastroju, ale dała się pociągnąć tam gdzie chciał - o nie! - chciała uniknąć ochlapania, ale się nie udało, została perfidnie ochlapana ta zimna i morą wodą - no Ed! - pisnęła - naprawdę jest zimna! - roześmiała sie i weszła do wody - uuu... - stała chwilę i weszła trochę dalej tak gdzieś po kolana - nie jest zła mogło być gorzej, no chodź! - wróciła do niego złapała za rękę i ciągnie do wody - bardzo przyjemnie - uśmiecha się - oo... zimno - ale dalej idzie coraz głębiej ciągnąc go za sobą - fajne to jeziorko! - cieszy się mimo ze jej zimno.

20Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Nie Maj 13, 2012 8:52 am

Estonia

Estonia

Rozśmieszyła go ta sytuacja. To też troszeczkę się zdziwił. Ciągnięty szedł za nią. Woda była zimna dla niego ale nie aż tak. Dziwne ale o tej porze zawsze jeziorko wydawało mu się ciepłe...
- Mogliśmy czegoś się napić na rozgrzewkę! - powiedział z uśmiechem.
- To jezioro jest płytkie.... najgłębsze miejsce ma gdzieś z 15 metrów... - dodał po chwili. Czuł jak jest jej zimno to też rzucił się i zaczął płynąć.
- Trzeba uważać na rekiny! - zaśmiał się.

21Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Nie Maj 13, 2012 7:07 pm

Go??

Gość

- E tam pić trzeba trochę ograniczyć ten alkohol, a ty juz w ogóle nie powinieneś tyle pić! - chodziła dalej po wodzie i już się w miare przyzwyczaiła, zanurzyła się się cała i wyskoczyła jak z procy - o kurdeee jaka zimna, moje włosy moje wszystko nie czuję niczego! - oddycha szybko, po czym zaczęła płynąć dopłynęła do niego - jednak trochę boję sie wody - wystraszyła się trochę gdy sie cała zanurzyła - lepiej wracam na lond - płynie do brzegu, ale jakos tak dziwnie.

22Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Sro Maj 16, 2012 6:47 pm

Estonia

Estonia

Zaśmiał się.
- Zimna... jest super! - powiedział z uśmiechem. Zapomniał się i wypłynął na większą odległość. Nie było fal... dlatego wolał to jezioro od Bałtyku. Ale jak dostał wodą w twarz. Zobaczył kuzynkę wychodzącą z wody. Płynął za nią.
- Ale... Elizabeth! Czekaj... - wstał i szedł... w pewnym momencie jakieś nastolatki zezowały na niego, stare babcie zarumienione chichotały, a niektórzy panowie no z nie ukrywaną "zazdrością" zerkali na niego odciągając żony od niego. Ed perfidnie (nie zauważywszy) stał nagi, gubiąc kąpielówki po raz setny. Stał przed kuzynką.
- No weź... chodź do wody! - powiedział nie zdając sobie sprawy że jest nagi....

23Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Sro Maj 16, 2012 7:26 pm

Go??

Gość

Ona za ten czas wzięła sobie ręcznik i sie nim trochę wytarła po czym obwinęła - tak, co? - odwróciła się w jego stronę odgarniając z twarzy włosy - ok już... - ale urwała i zrobiła się cała czerwona - no Ed, bo ty - tak patrzy na niego z lekko otwartą buzią - no fajnie - patrzy tak jeszcze przez chwilę, az w końcu okryła go ręcznikiem - coś zgubiłeś - rozejrzała się a niektórzy udzie się perfidnie się na nich patrzą - zgubiłeś gatki - uśmiechnęła sie a jej rumieńce zszedł z twarzy - no ja wiedziałam ze z ciebie jest niezły facet a teraz to już mi słów brak, no super! po prostu hm... - patrzy się tak na niego i uśmiecha - a wy tam się zajmijcie sobą nie ma na co patrzeć! No w sumie jest, no ale! - krzyknęła do ludzi i poprawiła mu ręcznik.

24Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Sro Maj 16, 2012 8:17 pm

Estonia

Estonia

Stał tak nieświadomie "eksponując" się. Był zdziwiony czemu węgierka się zarumieniła i szybko podlazła do niego z ręcznikiem.
- Elizabeth ale co...? - urwał się kiedy usłyszał że jest nagi.Lekki rumieniec... no ale baaa gubił często majtki. Ale trochę głupio że część ludzi to widziała.
- Nie pierwszy... nie po raz ostatni... - powiedział jej cicho. Wszyscy na krzyk Eli się odwrócili. Sam Ed szybko założył drugie kąpielówki. Tym razem ala szorty z paskiem. Zapiął mocno.
-Wybacz... - powiedział mimo wszystko się uśmiechając.

25Pejpus, Jezioro Czudzkie Empty Re: Pejpus, Jezioro Czudzkie Czw Maj 17, 2012 1:14 pm

Go??

Gość

-Oj tam nie przejmuj się - machnęła ręką - nie takie rzeczy się widziało - zaśmiała się i rozpuściła włosy po czym zaczęła jej wycierać ręcznikiem - ale jak one ci spadły? W sumie nie ważne, jakieś dziwne i podejrzane siły magiczne - roześmiała się bardziej i skończyła wycierać włosy - w sumie to jest zabawne - spojrzała na wodę - chyba już nie wejdę do tej wody skoro tam się dzieją takie rzeczy, nie mam zamiaru paradować bez majtek - zaciesza - żartuję ! Chodźmy jeszcze na trochę - mimo tego że było jej trochę zimno - tylko teraz ich nie zgub - szczerzy sie i patrzy czy dobrze dopiął pasek - no chyba masz je dobrze zapięte, a jak nawet nie to trudno ja tam nie narzekałam na widoki - parsknęła śmiechem, złapała go za rękę i ciągnie znowu do wody - ah! Następnym razem jedziemy nad Balaton, bo tak się nie da! - skacze w miejscu - uh! To jest przegięte - trzyma się kurczowo jego ramienia i teraz zamiast skakać drepta w miejscu.

Sponsored content

Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 3]

Idź do strony : 1, 2, 3  Next

Pozwolenia na tym forum: